2013. március 23., szombat

Magyarország, Zirc, az Apátság, SzG3



Miután Zirc nem esik messze a 8-as úttól, így múltkor arra kanyarodtam. Szerencsére az Apátságot megtalálni nem nehéz, mivel a főút mellett van. Az Apátság a ciszterci rend magyarországi központja. Amikor ott voltam, az apátság előtti teret éppen felújították, ahogy kinézett, nyárra elkészül. A templom és az Apátság épülete már rendbe lett téve (kívülről biztosan). 
Az Apátságot az 1100-as évek végén alapították és a török hódoltságig töretlenül fejlődött. A török elől a szerzetesek elmenekültek, sorsára hagyva az Apátságot, amit a törökök annak rendje-módja szerint feldúltak (vö. szovjet csapatok Ausztriában (meg Magyarországon is)), így amikor elhatároztál a visszatérésüket, a török csapatok kiűzése után csak kb. 100 évvel később valósult meg.
A kéttornyú, barokk templom restaurálása nemrég fejeződött be, rendkívül látványos. Híres a Maulbertsch oltárkép és a Wagenmeister freskók. 
A kolostorban található még a Reguly Antal Műemlék Könyvtár és a Bakonyi természettudományi Múzeum. A könyvtár legnagyobb kincsei a ősnyomtatvány-, könyv- és folyóirat-ritkaságok összessége.

Vissza a főoldalra (katalógus)

 az Apátság
 az Apátság
 az Apátság
 az Apátság
 az Apátság
 az Apátság
 az Apátság
 az Apátság
 az Apátság
az Apátság

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése