2013. augusztus 28., szerda

Magyarország, Sopron, SzG3



Most Sopront látogatjuk meg, ami azért is érdekes (számomra), mert itt jártam egyetemre 5 évig (1972-1977), tehát a nyári szünetet leszámítva 5 évig éltem itt. Akkor alaposan más volt a helyzet, mivel a város a határzáron belül feküdt, ide még a bejutás is kalandos volt (akit érdekel, hogy mi volt a határzár, az nézzen utána). E miatt egy álmos kisváros volt Sopron, viszont az egész városszerkezet változatlan maradt. 1977 óta nem jártam arra felé, így mikor tavasszal hazafelé jöttünk Puchberg-ből, arra gondoltam, hogy pihenőképpen megállunk itt. Hát nagyon negatív benyomást tett rám a város. Az egész külső rész telerakták mindenféle üzletekkel, üzletházakkal, azzal a neomagyar stílussal, amitől egyébként is herótom van. Ezen túl az egész belváros fel volt túrva úgyhogy alig lehetett mozogni, meg normális fényképet csinálni (plusz az idő sem volt túl szép). Miután ez a Fraknó vár béli látogatásunk után történt, elég gyenge nap volt (ez sem tetszett, az sem tetszett). Lehet, hogy többet ide nem jövök?
Az 1. kiegészítés:
Úgy látszik, a sors útjai kifürkészhetetlenek, mert azért ezen a héten megint itt voltam és megint jól kibosszankodtam magam (2015. 03. 10.). A város továbbra is randa, ami a külső részekre rátelepült bevásárló turizmusra épült építményeket illeti. Mintha nem lett volna egy városi építész, meg rendezési terv, akik (amelyek) kordában tartották volna ezt a szocreál gagyit. A belváros sem sokkal jobb. Legutóbb a Főtér és a Tűztorony környéke volt feltúrva, meg a Belváros egy része (plusz borult idő volt), most meg a Várkerület, így sem közlekedni, sem parkolni nem lehetett normálisan. Ha mégis le tudtál parkolni, azért a 410 Ft/óra díj azért eléggé húzós. Ezen kívül itt ettem azt a borzalmas virslis párnát, amit el kellett dobnom, pedig élelmiszert nem szoktam kidobni szinte soha (otthon is mindenki csak annyit vesz a tányérba amennyit megeszik, legfeljebb utána vesz még. Amióta szelektív hulladékgyűjtés van nálunk, alig fél kukányi háztartási szemét gyűlik össze hetente, benne 0 ételmaradékkal. A száraz kenyeret és a zsömlét meg ledaráljuk prézlinek). Na ennyit az otthoni dolgokról. Most az idő legalább jó volt. A Belváros teljesen kihalt volt, mintha a turisták gondosan elkerülték volna az egészet. Sopronnak egy rideg, eléggé barátságtalan hangulata volt a jó idő ellenére is. Szerintem tényleg gondolja meg magát, aki ide akarna jönni (ettől még a Lővérek szép lehet).

Látnivalók:
Belváros
Tűztorony
Római eredetű városfalak
Széchenyi tér és Hűségzászló
Kecske-templom
Káptalan-terem
Esterházy-paloták (barokk)
Városháza (eklektikus, 1895)
Storno-ház (reneszánsz)
Fabricius-ház
„Két mór” ház (18. századi parasztbarokk)
Patikamúzeum (15.–16. század)
Lábasház (16.–17. század) Az itt található kiállítóteremben látható minden páratlan évben az Országos Érembiennále anyaga.
Gambrinus-ház (régi városháza)
Generális vagy Lackner ház
Hattyús ház, Pócsi utca 2.
Szent György-templom (Dómtemplom, barokkosított gótikus)
Szent Mihály-templom (gótikus)
Evangélikus templom (későbarokk, 1784, romantikus toronnyal)
Ó-Zsinagóga (középkori)
Orsolya tér
Ortodox zsinagóga
Szentháromság-szobor
Soproni Petőfi Színház
Bánfalvi karmelita kolostor (Kertváros)
Sörházdombi kilátó
Hubertusz kilátó
Károly-kilátó
Gloriette-kilátó
Taródi-vár
Mária-oszlop (az 1700-as években készült csavart, füzéres barokk korinthoszi oszlop)
Nepomuki Szent János kápolnája
Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum)
Soproni Tavaszi Fesztivál
Soproni Ünnepi Hetek
VOLT Fesztivál
Civitas Pinceszinház
Liszt Ferenc Művelődési Központ
(szöveg: wikipedia)

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a Várkerület
a városfal
 a Tűztorony
 a Kecske templom
 a belvárosban
  a belvárosban
 a Magyar Művelődés Háza
 a Perkovátz ház
 a Várkerület
 a Várkerület
a Várkerület

az 1. kiegészítés:

 a Városfal
  a Tűztorony
 a Polgármesteri Hivatal
a Storno ház
 a Fő tér
 a Kecske templom
 a Kecske templom
 a Tűztorony
a Szent György templom

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése