2014. augusztus 25., hétfő

Magyarország, Fehérvárcsurgó, a Károlyi kastély, SzG3


Fehérvárcsurgó Székesfehérvártól ÉNY-ra található, talán 15 km-re a Székesfehérvárt Győrrel összekötő út mellett. Most csak a kastélyt tudtam meglátogatni, de a településen még van néhány érdekes hely, talán később: a víztározó, a Gaja patak völgye. 
A kastély parkjába nem lehet behajtani (nagyon helyesen) csak a szállóvendégeknek. A főbejárat mellett le lehet tenni a kocsit (kicsi a parkoló, de nem is igen van látogató). Innen kb 300 m-t kell egy enyhén emelkedő úton a kastélyhoz felmenni. Amikor ott voltam, éppen a hatalmas park és a tó felújítása folyt kb. 230 millió Ft-ból (EU-s pénz!). A felújítás várhatóan az idén befejeződik. Ha felérünk a kastélyhoz, a magyar állapotokhoz szokott szemünk szinte megdöbbenve állapítja meg, egy tökéletesen helyrehozott kastély elé csöppentünk (sajnos a belsejére ez nem teljesen igaz, bár egy kicsit másképpen, de erre majd visszatérünk). Az U alakú kastély szárai között pompás kis francia kert, egy nagyon szép szökőkúttal. Balra található a pénztár, némi forint (nekem 500 Ft) lefizetése után a kastélyt vezetéssel meg lehet tekinteni. Mint korábban már említettem, nem sokan látogatják a kastélyt, most velem együtt hárman vettünk részt a vezetésen. Az elején röviden megtudtuk a kastély történetét:
nem túl régi, ez a terület először csak 1690-ben került birtokba. A szokásos adok-veszek után 1834-ben először zálogként, majd vásárlás útján 1853-ban végleg a Károlyi család birtokába került a terület. A kastély építése 1844 és 1851 között Henrich Koch tervei alapján történt. A Bécsben élő tervezőt Ybl Miklós képviselte az építkezésen (aki egyben a Károlyi család építésze is volt), néha még művezetett is. 1910-körül eklektikus stílusban átalakították a kastélyt, ekkor került a könyvtár a mostani helyére. 1945! Először a Gázművek nyaralója volt, majd 1949-ben a görög gyerekek menekült otthonának jelölték ki. Ez után állami nevelő otthonként működött, majd a leromlott állapota miatt 1979-ben kiürítették. 1995-ben a kastély a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésébe került. 1997-ben a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány és a MÁG együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására. Ettől kezdve nekem egy kicsit zavaros a kastély sorsa, mivel a tényleges funkciója - kulturális találkozóközpont - nem igazán mond semmit (meg hogy ez miben nyilvánul meg), de hogy ezt a funkciót fenn tudják tartani, ezért elkezdték beilleszteni a turisztikai áramlatokba, magyarul kialakítottak egy szállodai és egy éttermi részt is. 
De most vissza a kastélylátogatáshoz. Már az elején elmondom, senki ne várjon olyan berendezett kastélyt, mint mondjuk a cseheknél szinte mindenhol, az egyetlen eredeti megmaradt bútor egy szék, amit az egyik szoba közepére állítottak ki. Annyi érdeme azért van a látogatásnak, hogy szó szerint a pincétől a padlásig (jelen esetben fordítva) szinte mindent meg lehet tekinteni, de alapvetően csak azt tudjuk konstatálni, hogy a belsejét a kor színvonalának megfelelően felújították, de a korábbi pompából semmi nem látszik. Hiába mondják el, hogy ez a vendégszoba volt, az meg a család kedvenc nappalija, ebből nem látni semmit (mai modern berendezések találhatóak benne). A padláson is csak a közvetlen szolgáló cselédség lakó helyiségeinek (odújainak) hűlt helyét lehet látni, képzeljük el azokat. A pincében emlékkiállítás (fotók) vannak a fent említett görög gyerekes korból, állítólag minden évben jönnek görögök ide, hogy a képek alapján azonosítsák egymást. Egyébként a pince a legrégebbi része a kastélynak, a felette lévő részt teljesen lerombolták, hogy a mostani kastély kialakításra kerülhessen. a túra legalább arra jó, hogy a kastély építészeti kialakításával nagyjából tisztában lehessünk. 
Még egy érdekesség: Fejtő Ferenc, Franciaországban élő író halála előtt a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélynak adományozta több ezer kötetből álló könyvtárát, köztük saját műveit is. Ebben az még az érdekesség, hogy ez a gyűjtemény nem a kastély könyvtárában található, hanem egy külön könyvtárban, ami pont úgy néz ki, mint egy mai könyvtár. 
Ha valaki a kastélyparkot is szeretné megtekinteni (és miért ne, hiszen nagyon szép), akkor várjon a következő évig, hátha tényleg befejezik a park rekonstrukcióját. Ebbe a rekonstrukcióba még egyéb gazdasági épületek felújítása is bele tartozik, azoknak is biztosan lesz valamilyen funkciója.
Most már csak az a kérdés, hogy a kastély alatti területen mit keres egy focipálya (nem stadion!)?

Vissza a főoldalra (katalógus)















 a könyvtár
 a dísz lépcsőház
a pince
 a kastélypark
 a kastélypark
 a kastélypark
a kastélypark
Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése