2014. október 13., hétfő

Magyarország, Csókakő vára, SzG3


Az elsődleges cél ez a hely volt a múlt vasárnapi kirándulásunkkor. 
Az idő fantasztikus volt, igazából a hellyel sem volt probléma, ami nem igazán tetszett, arra majd később visszatérek. 
Maga Csókakő hazánk egyik legrégebbi települése, már a honfoglalás előtt lakot volt, ez elsősorban a stratégiai elhelyezkedése miatt alakult így. A Tihanyi alapító levélből ismert Hadi utat (»FEHERUUARU REA MENEH HODU UTU REA«) az itt elhaladó, ténylegesen nemzetközi úttal azonosítják (és már a római korban is létezett). Egy egész várrendszer védte ezt az utat, ennek egyik eleme ez a vár. 
A vár élete eléggé zaklatott volt, a tulajdonosok folyamatosan cserélődtek. A török hódoltság után elvesztette jelentőségét és le is rombolták. A település egy része a már Mórnál említett Lambergek birtokában is volt (1750-től). 
Csókakő egy zsáktelepülés, a Székesfehérvárt Győrrel összekötő útról kell letérni és kb. 2 km után már ott is vagyunk. Az út egészen a vár alá megy, itt hatalmas parkoló található (ingyenes). A parkoló felett egy jó piknikező hely, mellette egy játszótér található. A játszótér mögött egy nagy szabadtéri mise hely is van, mivel Csókakő része az ún. Mária utaknak. Jobbra egy volt kőbánya területe van. A parkolóban található egy büfékocsi, elsősorban a kürtőskalács a profilja. Finom, de egy kicsit drága (500 Ft/db). A parkolóból kétféle módon juthatunk fel a várba. 
a./ egyenesen megyünk tovább (ekkor a vár balkéz felől található) egy völgyben, a kék jelzésen. Viszonylag hamar le kell erről ágazni és egy igen meredek és hosszú lépcsősoron kell a várhoz felmenni (ez a videón jól látszik). Igen látványos a "belépő" is, mivel egy sziklahasadékon kell átkelni és onnan igen szép a kilátás a Bakony felé. Amúgy ez a hasadék mestersége, a vár építésekor csinálták, hogy a másik három oldalon a meredek sziklafalak miatt vésett várfalak itt is védve legyenek. 
b./ a másik út kényelmesebb, de kevésbé látványos. Ekkor a vár a jobb kezünk felé esik. A kürtőskalácsos mellett kell balról elmenni, majd kb. 50 m után jobbra fordulva a nagyon szép házak között az erdő vonaláig menni. Itt jobbra kanyarodva feljutunk a vár kapuzatához. 
Szerintem az a./ változat a szebb, én persze arra mentem. 
Felérve a várhoz kellemesen tapasztaljuk, hogy ingyenes a belépés. Innen kezdődnek a problémáim. A közelmúltban adták át a felújított diósgyőri várat. Ott derült ki, hogy hazánk (ha jól értelmeztem a dolgot) kilépett a Velencei Chartából a miatt, hogy az abban foglaltak ne legyenek kötelezőek ránk. Ennek röviden az a lényege, hogy egy történelmi épületet csak bizonyos szintig lehet rekonstruálni, annak túllépése már történelem hamisítás is lehet. Ott ezt alaposan túllépték, mint ahogy itt is. Az eredeti vár maradványokból szinte semmit nem lehet látni, gyakorlatilag újjá lett építve az egész. Az új részeket fehérre festve jelzik, így az egésznek van egy halott fehér jellege. Azon el lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb megoldás, főleg idegenforgalmi szempontokból, mert lehet, hogy a rom maradványokra a kutya sem lenne kíváncsi, a (remélhetőleg) eredetihez közeli helyreállítás meg látványosabb, jobban érzékelhető a volt állapot. De nem az igazi. Mindenesetre igen sokan voltak turisták, ami elsősorban a jó idő számlájára írható, de akkor is el kellett jönni ide.
De vissza a várhoz. Ha bejutottunk a várba, akkor a lépcsőzés továbbra sem marad el, egészen a tetejéig lépcsőzni kell. Innen viszont pazar kilátás van. A Bakony irányába nagyon messzire ellátni, a körülöttünk lévő erdők pedig harsány zöldek voltak a sok eső miatt. Na erre a látványra semmi panasz nem lehetett. 
Visszatérve a parkolóba, a piknik téren jól beebédeltünk, Lili egy jót játszott a játszótéren, majd tovább indultunk Kisbér felé.
A vár felújításával kapcsolatos észrevételeim a magán véleményemet tükrözik (az írói munkásságom része), szerintem jó időben egyszer mindenképpen el kell jönni ide. A vár meglátogatása után a kék jelzésen egy szép túrát is lehet tenni a Vértesben. A faluról meg lerí a jólét, zsákfalu létére szerintem igen jómódú (egészségükre!, de tényleg)


Vissza a főoldalra (katalógus)


 feljárat a várba
 feljárat a várba
 kilátás a vár melletti sziklakaputól










Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése