2014. október 28., kedd

Magyarország, Úrkút, az Úrkúti Őskarszt Természetvédelmi Terület, SzG3

<

Már megint a miatt kell bosszankodnom, hogy ha hivatalos ügyben megyek valahová, akkor rendszerint meglehetősen rossz az időjárás és alig lehet normális fényképeket készíteni, Így volt most is, pedig igen szép helyeken voltam. Ha én választom meg az időpontot, akkor inkább kivárok egy jó időt és akkor megyek, ilyenkor a képek is sokkal szebbek.
Úrkút már régebb óta látókörömbe került, de csak most tudtam eljutni ide. Nekem mindig is kedvenc felszíni formáim voltak a karsztos sziklák. Az hogy őskarszt, ez már önmagában is egy hívó szó.
Ez a terület igen érdekes olyan formában, hogy a környéken sok a bauxit és a mangán is (persze nem tiszta, hanem érc formájában). Úrkút hazánk legnagyobb mangán kitermelő helye. A mangán is legtöbbször úgy lesz kitermelhető, hogy egy helyre koncentrálódik és akkor gazdaságosan művelhető. A karsztos mélyedésekben megült a mangánérc és azt termelték ki, zömmel kézi munkával, így ez az őskarszt forma (mély lyuk) is viszonylag épségben megmaradt. Több ilyen bánya is volt, de a legtöbbet rekultiválták, így azok legfeljebb fényképeken maradtak fent (meg a feltöltés alatt, de nem valószínű, hogy még egyszer valaki kiásná azokat). Ezt a természetvédelmi területet a Pangea Egyesület és a Mangán Kft alakította ki, bemutatva a látványos töbörsort. Ha szigorúan vesszük a dolgokat, formailag a gánti bauxit bányára hasonlít, még ha alaktanilag lényegesen különbözik is. Ott is egy összegyűlt ércet termeltek ki, csak a bauxit lencsék nagyobbak, mint a mangán "lencsék".
Úrkútra érkezve a főtérnél (Székesfehérvár felől jövet) jobbra kell fordulni, majd az első utcán ismét jobbra. Amikor ez az utca jobbra fordul (egyenesen tovább menni nem lehet, csak gyalog), na ott kell leparkolni és már ott is vagyunk a bejáratnál. Ha bementünk, balra egy kis piknik területet találunk, padokkal, tűzrakó hellyel. Itt el kell mondani, hogy az információs táblák példás mennyiségben és jó állapotban találhatóak meg, minden információ beszerezhető róluk. Maga a terület úgy néz ki, hogy középen van a mély töbörsor, ide egy fa lépcsőn kell lemenni. Ha az alján a végére értünk, ugyanezen a lépcső soron kell vissza menni. Ez után a perem mentén végig menő úton lehet megkerülni az egészet, jó rálátással a sziklákra. Teljesen mindegy, hogy melyik irányban kerüljük meg az üreget, szép mindenhonnan (főleg napsütésben). A terület viszonylag kicsi, körbe van kerítve, jól bejárható utakkal kiépítve. Miután a környék is szép, esetleg érdemes némi hosszabb gyalogtúrával összekötni az egészet (a kapunál van egy nagyobb tábla, ott van javaslat egy hosszabb tanösvényre is, több mint 20 állomással).
Megnézendő!

 A Beszámoló Fotóalbuma ITT található!

Vissza a főoldalra (katalógus)










új képek (2017. 11.):


















Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése