2014. június 24., kedd

Magyarország, Tata, a vár és közvetlen környéke, SzG3


Komárom (az erődrendszer, Komárom) után látogattam el ide, sajnos mire ide értem az idő erősen beborult és a szél is feltámadt. Így sajnos nem sikerült túlságosan derűs képeket készítenem, de ez van.
Tata fekvése pazar, az Öreg tavat kb. 60 %-ban körül öleli és ami nagyon jó, hogy szinte végig lehet az egész partvonalon sétálni. Különösen a vár körüli sétányok nagyon látványosak.
Nekem a régi 1-es út felőli oldalon sikerült leparkolnom, ott egy kicsit kifelé már nem kell parkolási díjat fizetni, a séta meg nem ártott meg még senkinek. Innen könnyű lejutni a partra. Ugyanakkor már itt szembesülünk azzal, hogy a "vizek városá"-ra települt malmok nincsenek a legjobb állapotban. Ez igaz több malomra is, még a vár mellett található Cifra malomra is. Úgy láttam, hogy a városon átvezető árkok, amelyek a malmokat üzemeltették, szárazak, pedig igen látványos színfoltjai lehetnének a városnak. Hogy milyen, az igazából a Cifra malomnál látszik. Itt ugyanis bár a malom, ill a kerekei nem üzemelnek, a tóból kifolyó víz mutatja, mekkora erővel forgathatná a malom kerekeit. Ez szintén látványos lenne még ha a malomban nem is történne semmi (1830-ban 15 működő malmot tüntettek fel. Ezeknek csak egy része őrölt lisztet, a többi kalló malom volt. Ezek a bőrgyártásban vettek részt). De térjünk vissza a sétányra. A sétány mellett kis hajóállomás, a tavon rendszeres kishajó forgalom van (turista szezonban, a kis melléknév szó szerint értendő). A sétányról feltűnik a túlsó parton található Esterházy kastély, ami jó magyar szokás szerint üresen áll, keresik a hasznosításának módját (1999-ig pszichiátria működött benne). Talán addig nem kellett volna őket kiköltöztetni.
Maga a Vár a tó partján áll, egy abba erősen belenyúló teraszon. Vízi vár, a tó vízét teljesen körbe vezették a vár körül. Amikor legutóbb erre jártam, szinte teljesen ki voltak száradva. Amióta a bányászat alább hagyott (megszűnt), azóta a vizek visszatértek Tatára. Már csak a malom árkokba kellene juttatni belőlük. Most nagyon kellemes látványt nyújtanak a már meglévő vizes területek. A vár maga múzeum, itt működik a Kuny Domokos Múzeum. A vár termeiben állandó és időszaki kiállítások egyaránt megtalálhatóak (elsősorban kőtár, ill. helyi régészeti emlékek tekinthetőek meg). A vár oldalában, de az emeleten egy jó presszó is található, fantasztikus kilátással.
Még néhány érdekesség:
- Itt született Farkasházi Fischer Mór, akiről a herendi porcelángyárral kapcsolatban már írtam. Ő Farkasházi Tivadar ükapja.
- Tata egyik szép területe Tatatóváros. Az elnevezésnek semmi köze a tóhoz, itt tótok (szlovákok) laktak és ennek torzulása után (Tótváros - Tóváros) alakult ki a mai név.
Ezen kívül még igen sok látnivaló található Tatán, remélem a közeljövőben, szebb időjárási viszonyok között, meg tudom azokat nézni:
- a Fényes fürdő (bár elég hideg a vize, nem fűtött, itt már voltam korábban).
- geológiai park
- angol kert, stb.
Tatáról könnyen elérhető az agostyáni Arborétum.

A Beszámoló Fotóalbuma ITT látható (új képek!)!

Vissza a főoldalra (katalógus)

 az Esterházy kastély
 az Öreg-tó hajóállomással
 a tatai Vár

a Múzeum presszó

a Vár

a Vár

a Vár

kilátás az Öreg-tóra a vár elől

a várárok rendszer

a várárok rendszer

a várárok rendszer

a várárok rendszer

az Által-ér, itt folyik el a víz a vizesárokból
 a Pötörke malom
 a Pötörke malom
 a Cifra malom

Vissza a főoldalra (katalógus)

2014. június 23., hétfő

Magyarország, Velence, SzG3


Ezen a hétvégén családi okok miatt (az unokahúgom az iskolájával zenei táborban voltak és szombaton volt a zárókoncert) ellátogattam Velencére.
Érdekes volt látni a helyet, itt még soha sem voltam (legalább is ezen a részen). Egy kettősség volt bennem, volt ami tetszett, volt ami nem.
Ami tetszett: az egész parton azt éreztem, hogy nagyon szépen rendben tartják a helyet, szemetet nem láttam sehol, azt lehet mondani, hogy rend és csend volt mindenfelé (persze még nem indult be szezon teljesen, de azért már június vége felé járunk).
Felépült a Velence korzó (talán ezt hívják Velence kapujának?), tényleg lehet korzózni a környéke.
Amúgy elég jól le lehet jutni a partra és gyönyörködni a tó panorámájában, ami a nádasokkal elég szép látványt eredményez.
Ami nem tetszett: a korzónál is erőltetik a homokos strandot, ami szerintem nem megy Mo-n. Itt is látszott, hogy a homokra (szerintem por) gyakorlatilag nem telepedett le senki, mindenki igyekezett vagy a fűre vagy egy térburkolattal ellátott helyre feküdni. Az egyik baj az, hogy szerintem keverik a por és a homok fogalmát, meg mint régi Balaton-járó azt azért mindig láttam, hogy a magyar ember a fűre szeret leheveredni. Esetleg a kőre. A magyar tavak körül szerintem soha sem volt homokos strand. 
Nekem még az is zavaró, hogy nagyon alacsony a víz szintje, láttam a parttól nagyon messze embereket labdát dobálni, éppen hogy derékig ért nekik a víz (ami viszont tisztának látszott).
A korzó előtt és mögött viszont már a szokásos magyaros étkező bódék találhatóak a szokásos tóparti árakkal. Van itt egy hatvanas éveket idéző "vidámpark" is. Az innen látszó szállodák is kb. a 70-es években épülhettek, van mindenféle ifi változat 2.500 Ft-os áron, kérdés milyen szolgáltatást nyújtanak.
A korzótól nem messze található egy kis dombon a Meszleny-Wenckheim kúria (maga a Meszleny kastély sincs messze, csak teljesen romos állapotban van). 
A Meszleny-Wenckheim kúriát 1888-ban a Meszleny család építtette, majd 1921-ben gróf Wenckheim Ferenc vette meg (ezért a kettős név). 1945 után általános iskola lett, jelenleg könyvtár, házasságkötő terem, stb. működik benne. A tóra néző lankás domboldalon szép virágos sétány fut le a parti útig. 
Ide viszonylag messze van Velence másik kastélya, a Hauszmann-Gschwind-kastély, ezzel már korábban foglalkoztam.
E rövid látogatás alatt ezeket tapasztalta Velencén.

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a Meszleny-Wenckheim kúria feljárata
a Meszleny-Wenckheim kúria feljárata
 a Meszleny-Wenckheim kúria
 a Meszleny-Wenckheim kúria
 a homokos strand
 a Velence korzó
 a Velence korzó
 a Velence korzó
kilátás a teraszról
kilátás a teraszról
 a Velence korzó
 a Velence korzó
 a kikötő
  a kikötő
 a tó
a Velence korzó a kikötő felől

Vissza a főoldalra (katalógus)

2014. június 18., szerda

Magyarország, Sárbogárd, SzG3


Ez a hely tipikusan azért került be a beszámolók közé, mert "Itt voltam". Ezzel nagyjából a pozitívumokat el is mondtam. A Wikipédia szerint közép-Dunántúl legnagyobb alapterületű települése. Ebből az következik, hogy ha nem magasságával jeleskedik, akkor viszonylag lapos épületek nagy területen vannak elhelyezve. A sárváriaktól már előre is elnézést kérek, de a községről nem sok jót lehet elmondani. Az ipar gyakorlatilag megszűnt (pedig pld a Videoton korábban Sárbogárd legnagyobb ipari létesítménye volt, de megszűnt. A kisebbekről nem is beszélve). Műemlék gyakorlatilag semmi, a Wiki szerint köztéri szobra is kevés van. Viszont szerintem eléggé elrettentő az a megoldás, amit a Millenniumi emlékparkban csináltak: összehordták az összes létező emlék oszlopot, követ, kopjafát egy halomba, a létező legszélesebb stílusban (amik nem mindig a minőséget jelentik), összhatását tekintve egy borzalmas temetőnek tűnik az egész, minden koncepció nélkül (én úgy látom, hogy az volt talán a koncepció, hogy hol van még egy kis hely, akkor tegyünk oda valami ünnepi emlékhelyet, emlékezni való időpontot és eseményt meg majd csak találunk hozzá). Állítólag volt tájháza is (ezekre pedig vadászni szoktam), de az sem működik, állaga leromlott.
Nagyjából ennyi. Viszont a dégi Festetics kastély viszonylag közel van, meg állítólag van egy jó horgásztó is a környéken.

Vissza a főoldalra (katalógus)




Vissza a főoldalra (katalógus)

2014. június 4., szerda

Magyarország, Nógrád, a vár, SzG3


Talán ez a várrom a Budapesthez legközelebb esők egyike (ebben nem vagyok teljesen biztos), mindenesetre könnyű a megközelítése. Vác után néhány km-re balra le kell ágazni és kb 5 km után ott is vagyunk. Figyelni kell a jelzést a főúton, hogy hol kell balra lekanyarodni, mivel nem túl feltűnő. Nem kell az utca végéig elmenni, ez a lényeg. A vár alatt van egy kis parkoló, ingyenes, mint ahogy a vár megtekintése is. Egy kis emelkedőn feljutunk a vár bejáratához. Igazából csak a kapu előtt és után látható falak jelentősek, magában a várban csak némi rom látható, köztük két toronyszerű falmaradvány. Maga a vár területe zömmel csak egy nagy füves terület. Szerintem a várért magáért talán nemérdemes ide kanyarodni, de a közelben jól be lehet hatolni turisztikailag a Börzsönybe, valamint málna érési időszakban pedig közvetlenül az út mellett lehet kitűnő málnát venni a termelőktől (bár úgy hallottam, hogy az utóbbi időben csökkent a termelési kedv).
Néhány szó a várról:
Már a XI. században is állt itt egy kisebb vár (zömmel földvár), de az igazi fellendülés a XV. században jött el. ekkor emelték az öreg tornyot is (ennek maradványa is látható). Járt itt Mátyás király udvari építésze is. A törökök kétszer foglalták el, a kettő között volt egy kb. 80 éves időszak, amikor magyar kézen volt a vár. 1685-ben egy vihar alkalmával bele csapott egy villám az öreg toronyba és felrobbantotta az ott tárolt puskaport. A belső vár gyakorlatilag teljesen romba dőlt. Miután így a vár védhetetlenné vált, gyakorlatilag elhagyták. Ezután a falusiak szorgos munkával elhordták a vár köveit. Csak 1997-ben kezdődtek el a helyreállítási munkák (hogy jelenleg folynak-e, erre utaló jeleket nem láttam). A kilátás viszont pazar a várból! Esetleg még érdemes a faluban található tájházat is megtekinteni.

Vissza a főoldalra (katalógus)












Vissza a főoldalra (katalógus)

Magyarország, Nógrád, tájház, SzG3


Nemrég sikerült elugranom Nógrádba, és a vár mellett találtam ezt a tájházat is. Sajnos nem sokat lehetett megtudni róla, alap helyzetben szombat délelőtt van nyitva, de állítólag hét közben is előzetes megbeszélés alapján meg lehet tekinteni. A belépőjegyről is eléggé ellentmondásos az információ: a falon lévő tábla alapján 300 Ft/fő, de találtam olyan internetes honlapot is, ahol ingyenesnek jelezték. A néhány fellelhető belső kép alapján palóc népviselet, palóc paraszti porta került bemutatásra. Ha minden igaz, esetenként foglalkozások is vannak itt. Miután zárva volt, csak a kapuból tudtam fényképezni.

Vissza a főoldalra (katalógus)









Vissza a főoldalra (katalógus)